تزاخم چشم

انحراف چشم و درمان
دسامبر 26, 2015
خدمات
ژانویه 31, 2016

تزاخم چشم

تزاخم چشم:

تراخم (به لاتين: trachoma) که ورم ملتحمه گرانول (به لاتين: granular conjunctivitis)، درد چشم مصری (به لاتين: Egyptian ophthalmia) نیز نامیده می‌شود، یک ناراحتيه عفونی ناشی از باکتری کلامیدیازیس ميباشد. این عفونت سبب یک سفت شدن سطح داخلی پلک می‌شود. این سفت شدن می‌تواند منجر به درد چشم، شکنندگی سطح بیرونی یا قرنیه چشم‌ها، و احتمالاً کوری شود.
کوششها برای پیشگیری از این بیماری عبارتند از گسترش دسترسی به آب تمییز و کم کردن تعداد افراد مبتلا از طریق درمان با آنتی بیوتیکها. این کار به شکل درمان، به صورت یکزمان، همه ي اشخاصي که بیماری بین آنها شایع است. شستشو به تنهایی برای پیشگیری از بیماری مکفي نیست اما ميشود همراه با بقيه اقدامات مفید باشد. گزینه‌های درمان عبارتند از آزیترومایسین یا تتراسایکلین موضعی. آریترومایسین ترجیح داده می‌شود چون می‌توان آن را به صورت یک دوز خوراکی تک مصرف نمود. بعد از زخم شدن پلک، برای بهبود موقیت مژه‌ها و پیشگیری از کوری به جراحی نیاز خواهد بود.
باکتری که سبب این بیماری می‌شود توانايي دارد از راه تماس مستقیم و غیر مستقیم با چشم یا بینی یک فرد مبتلا انتقال یابد. تماس غیر مستقیم میشود از راه لباس یا حشراتی که با چشم یا بینی فرد مبتلا در تماس بوده‌اند، ایجاد شود. اکثرا باید قبل از اینکه زخم پلک آنقدر بزرگ شود که مالش مژه‌ها روی چشم آغاز شود، در طول یک دوره چند ساله تزریقات بسياري انجام گیرد. کودکان نسبه به بزرگسالان این بیماری را بیشتر منتقل می‌کنند. بهداشت ضعیف، شرایط زندگی در مکانهای پرجمعیت، و نبودن آب تمییز کافی و دستشویی نیز سبب افزایش انتقال این بیماری می‌شوند.
در کل جهان، تقريبا ۸۰ میلیون نفر به یک عفونت فعال مبتلا ميباشند. در بعضي مناظق شايد عفونت‌ها در ۶۰ – ۹۰٪ از کودکان وجود داشته باشد و اکثرا زنان را دچار می‌کند تا مردان زیرا احتمالاً آنها با کودکان بیشتر در تماس هستند. این بیماری دلیل توانایی بینایی ضعیف در ۲٫۲ میلیون نفر ميباشد که از ۱٫۲ میلیون نفر از آنها کاملاً نابینا هستند. به صورت مشترک این بیماری در ۵۳ کشور آفریقایی، آسیایی، آمریکای مرکزی و جنوبی وجود دارد و حدود ۲۳۰ میلیون نفر در معرض خطر ابتلاء به آن هستند. این بیماری در سال مبلغی معادل با ۸ میلیارد دلار آمریکا خسارت اقتصادی وارد می‌کند. این بیماری به گروهی از بیماری‌ها تعلق دارد که به نام بیماری‌های نادیده گرفته شده مناطق استوایی شناخته می‌شوند.
در کل ميتوان بيان داشت که تراخم بيشترين علت کوری چشم به بخاطر عفونت بخصوص در جوامع در حال توسعه نیافته ميباشد.
این بیماری یک عفونت چشمی شدید و مزمن ميباشد که در مناطق فقیر با سطح بهداشت پایین، مناطق گرم و خشک، آب و هوای همراه با گرد و خاک، در کشورهای در حال توسعه و جایی که آب کم ميباشد شایع ترمی باشد.
این بیماری در ایران نیز در نواحی جنوب و به خصوص خوزستان شیوع زیادی داشته و امروزه در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه یافته رو به ریشه کنی است.
با وجود اینکه بیماری خوشبختانه در حال ریشه کن شدن است، هنوز شایع ترین علت کوری درافراد مسن مناطق مذکور است.

تراخم دو مرحله دارد:

مرحله اول، عفونت فعال ملتحمه چشم بوسيله ي باکتری کلامیدیا تراکوماتیس می باشد. این مرحله از بیماری شديدا مسری است.
در مرحله بعدی، بیماری باعث آسیب به قرنیه چشم می شود.
دچار شدن به تراخم ایمنی دائمی در بدن فرد ایجاد نمی کند و احتمال ابتلای مجدد وجود دارد.
زيادترين شیوع بیماری در کودکان سنین 3 تا 5 سال دیده می شود.
این بیماری در شیرخواران و کودکان با کمترين عارضه می باشد و برطرف می گردد، ولی در بزرگسالان بيشتر حاد می باشد و عوارض دارد.
این بیماری در زنان شایع تر از مردان است.
اشخاص دچار مبتلا به تراخم با مراقبت بهداشتی و رعایت نکاتی ساده اما مهم، می‌توانند سلامت چشم خود را حفظ کنند.

علائم تراخم:

سازمان بهداشت جهانی و مشاوران آن را توصیه استفاده در زمینه طرح درجه بندی تراخم ساده. زمانيکه که یک کودک زندگی در یک منطقه تراخم-بومی از چشم آبکی، ترشحات غلیظ، سوزش و درد شکایت، طرح را می توان برای تعیین اینکه آیا کودک تراخم است استفاده می شود. پلک است بدبختانه و ملتحمه تارسال برای TF، TI و TS بررسی قرار گرفت. درب خود را برای در تبدیل ضربه شلاق (TT) در بخش های معمول و غیر معمول مورد بررسی قرار. در نهایت، قرنیه است برای شرکت مورد بررسی قرار:
TI: Trachomatous التهاب شدید. ضخامت التهابی تلفظ شده از ملتحمه تارسال که مبهم بیش از نیمی از کشتی های عمیق تارسال طبیعی است.
TF: Trachomatous التهاب فولیکولی. حضور پنج (5) و یا فولیکول های بیشتر در ملتحمه تارسال بالا قابل مشاهده (فولیکول های کوچک، گرد، تورم سفید و یا نقاط هستند).
TT: Trachomatous Trichiasis. حداقل یک مژه پاک در کره چشم.
CO: کدورت قرنیه. کدورت قرنیه به راحتی قابل مشاهده بر دانش آموز.
حضور این علائم نشان می دهد تراخم فعال و / یا مزمن
TS: زخم Trachomatous. حضور زخم در ملتحمه تارسال

پیشگیری از تراخم:

تراخم بیماری قابل پیشگیری ميباشد. پیشگیری از این بیماری از راه رعایت بهداشت فردی امکان پذیر ميباشد. در زمانيکه که به دليل گردوغبار و آلودگی، مخاط چشم تحریک و سبب ایجاد ترشح می‌شود، می‌توان نخست با چای دم ‌کرده و صاف شده چند بار چشم را شست و شو داد تا گردوغبار از چشم خارج گردد. در صورتی که با شستشو با چای، ترشحات و تحریکات چشم برطرف نشد، فرد باید به پزشک مراجعه کند.
درمان طبی:
در مراحل اولیه تراخم، درمان توسط آنتی بیوتیک خوراکی به تنهایی جهت ریشه کردن تراخم کافی است. تمام خانواده باید همزمان درمان شوند.
درمان جراحی:
در مراحل بعدی تراخم، که شامل دردناک شدن چشم و بروز ناهنجاری های پلکی است، جراحی احتیاج می باشد. همچنین در مواردی که قرنیه کدر شده و سبب اختلال دید می شود، پیوند قرنیه جهت بهبود دید می تواند کمک کننده باشد، ولی نتیجه ممکن است بسیار خوب نباشد.
درمان تراخم:
درمان تراخم در صورت عدم رعایت بهداشت محیط و فردی، کاری مفید نخواهد بود و بیماری مجدداً بروز خواهد کرد. جهت درمان از روش های زیر استفاده می شود:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *