عمل تغییر رنگ عنبیه چشم به توسط دستگاهی به اسم «فمتولیزیك» انجام می شود، این دستگاه ساخت آمریكا میباشد و به تازگی وارد ایران شده، یكی از پیشرفته ترین دستگاه های برش در چشم پزشكی محسوب می شود. جراح با استفاده از این دستگاه و نوعی لیزر با نام «فمتوسكند» شكافی روی عنبیه ایجاد كرده و لنز رنگی را در آن تعبیه می كند.
دست جراحان و طالبان زیبایی تهرانی به عنبیه چشم هم رسید. بر طبق عملی كه جراحان یكی از بیمارستان های تهران مدعی انجام آن هستند، می توان عنبیه چشم را به رنگ دلخواه تغییر داد.
عنبیه یک دیافراگم عضلانی میباشد که مقدار نوری را که وارد چشم می شود، کنترل می کند و از سه لایه endotheliumآندوتلیوم، استروما stromaو اپی تلیوم epitheliumتشکیل شده است.
رنگ چشم هر aow به مقدار رنگدانه ملانین و الگوی قرار گرفتن ملانین در عنبیه بستگی دارد و این ساختار ژنتیکی شخص است که مقدار و الگویی را که ملانین در لایه جلویی و عقبی عنبیه قرار گرفته ، تعیین می کند.
زمانی چشم آبی می شود که ملانین فقط در لایه عقبی قرار گرفته است. در ضمن، بازتاب و تجزیه نور هم در این میان، موجب آبی به نظر رسیدن رنگ چشم می شود.از سوی دیگر، وجود میزان قابل توجهی از ملانین در لایه جلویی، سبب رنگ قهوه ای چشم ها خواهد شد.
پس توزیع گوناگون ملانین در این لایه می تواند سبب به نظر رسیدن رنگ های قهوه ای، خاکستری، سبز یا آبی شود.
برخلاف دیگر انواع لیزر که بیشتر برای اصلاح بینایی کاربرد دارند، این روش صرفا برای مقاصد آرایشی طراحی شده و هدف لیزر، ملانین و تغییر رنگ چشم از قهوه ای به آبی می باشد.
در این تکنیک، در نخست عنبیه بوسیله ی لیزر اسکن می شود.سپس لیزر را با فرکانس خاصی تنظیم می کنند، طوریکه قادر به مختل ساختن یا ذوب کردن رنگدانه قهوه ای بر روی سطح چشم باشد و حذف ملانین از لایه جلویی میباشد که می تواند سبب تغییر رنگ چشم در اشخاص شود.البته همانطور که در قبل اشاره کردیم، این تغییر رنگ، بلافاصله پس از عمل اتفاق نمی افتد، اما به کم کم و طی ۲ تا۳ هفته این تغییر انجام خواهد شد.
یکی از جنبه های بسیار مهم و با اهمیت در این عمل، دائمی بودن و برگشت ناپذیر بودن آن است.پس تنها کسانی که از تصمیم خود صد در صد اطمینان دارند، می توانند اقدام به انجام آن نمایند، زیرا تا آخر عمر باید با همین رنگ چشم به زندگی خود ادامه دهند، حتی اگر از انجام آن پشیمان شوند.
مهمترین علت عوارض خطرناکی است که این جراحی به دنبال دارد. یکی از عوارض این عمل، آسیبدیدگی و کدر شدن قرنیه است. وقتی قرنیه کدر شود، دید فرد مختل شده و تار میشود.
عارضه دیگر استفاده از سیلیکونهای رنگی این است که فشار چشم را بالا میبرد و فرد دچار آب سیاه (گلوکوم) میشود. اگر فشار چشم همچنان بالا برود و بیمار برای درمان به پزشک مراجعه نکند، ممکن است عصب چشمش از بین برود و بیناییاش را برای همیشه از دست بدهد.
عارضه مهم دیگر، التهاب داخل چشم است. وقتی جسم خارجی مثل عنبیه مصنوعی وارد چشم میشود، چشم ملتهب میشود و شاید دچار آب سیاه و آب مروارید شود و حتی ظاهر طبیعی چشم را درگیر مشکل اساسی بکند.
جراحی تغییر رنگ چشم میتواند، آسیبهای جدی چشمی از جمله کوری را به همراه داشته باشد، این روش به دلیل قرار گرفتن صفحه رنگی سیلکونی داخل اطاق قدامی چشم و روی عنبیه (قسمت رنگی چشم) میتواند، سبب ایجاد التهاب درون چشمی، بالا رفتن فشار داخل چشم، صدمه به سلولهای قرنیه و کدر کردن آن، آب سیاه، پخش رنگدانه به داخل چشم و روی سطح پشتی قرنیه و آب مروارید شود.
عمل جراحی تغییر رنگ چشم به تایید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) به عنوان معتبرترین مرکز علمی – پزشکی جهان که استفاده از داروها و فرآوردههای غذایی را مورد تایید قرار میدهد، نرسیده و این مرکز درباره عوارض آن تحقیقاتی انجام نداده است. با وجود اینکه این لنزها از ایالاتمتحده وارد کشور میشود، انجام اعمال جراحی تغییر رنگ چشم در ایالاتمتحده ممنوع بوده و داوطلبان اینگونه اعمال جراحی باید، برای انجام تغییر رنگ چشم به کشورهای توسعه نیافته سفر کنند.